Kosten en gezondheid

Ook voor zorginstellingen biedt het gebruik van regionale, biologische producten veel voordelen. Goed eten kan gepaard gaan met kostenvermindering in de zorg. Bewoners gaan beter eten en spenderen meer tijd in een restaurant. Tijd waarin geen beroep wordt gedaan op zorgmedewerkers omdat alle aandacht uit gaat naar het letterlijk en figuurlijk genieten van de maaltijd.


Daarnaast  zorgt aandacht voor de 'mooie maaltijd' voor een betere voedselinname voor  een terugname in het gebruik van het aantal dieetproducten. Dit blijkt uit: Het pilotonderzoek ‘De Genietende Groene Tafel’ door Phyllis den Brok (Phliss) en Marchel Gorselink (Wageningen UR). In dit onderzoek is onderzocht wat goed eten en drinken binnen de zorgsector kan opleveren. 

 

De resultaten in het kort

De wetenschappelijk resultaten uit het pilot onderzoek laten zien dat het duurzame totaalconcept

op het gebied van eten en drinken 'De Genietende Groene Tafel' al binnen een korte periode van 8

weken een verbetering laat zien in de voedselinname van ouderen (o.a. ruim 30% meer groente). Deze toename in voedselinname resulteert onder andere in een trend in de toename in gewicht vergeleken met de controle groep (ongeveer een halve kilogram verschil). Daarnaast is de beleving van de maaltijd positiever wat zich vertaalde in het langer aan tafel zitten door de bewoners. Dit resultaat is toe te schrijven aan het integraal verbeteren van het hele proces van eten en drinken wat betreft product (min. 70% biologisch betreffende de warme maaltijd), presentatie en persoon (zowel inzet en ondersteuning door het personeel als de participatie door de bewoner).